Tunne rintasi – tiedosta naiseutesi

Rintasyöpä Terveys

Rintasyöpä Suomessa – Mihin suuntaan olemme menossa?

Rintasyöpä Suomessa - Mihin suuntaan olemme menossa

Rintasyöpä tunnetaan myös nimellä rinnan syöpätauti. Kyseessä on pahanlaatuinen kasvain, ja se on yleisin syöpäsairaus suomalaisilla ja länsimaisilla naisilla. Muutama vuosi sitten yleisesti arvioitiin, että joka yhdeksäs suomalainen tulee jossakin elämän vaiheessa sairastumaan rintasyöpään. Todennäköisyys on iso. Tuo luku vain kasvaa vuosittain.

Suomessa 50-69-vuotiaat naiset pääsevät 2 vuoden välein ilmaiseksi mammografiaan. Siellä rintasyövän mahdollisuus seulotaan lävitse. Riskitekijöitä on hankala sanoa, mutta tiettävästi genetiikka, elämäntavat sekä gynekologiset tekijät voivat vaikuttaa pahanlaatuisen kasvaimen muodostumiseen. Yleensä tauti todetaan kivuttomasta kyhmystä rinnassa.

Kerromme tässä artikkelissa kaiken oleellisen tiedon rintasyövästä. Miten paljon sitä esiintyy missäkin ikäluokassa, syövän diagnosoiminen sekä sen hoito. Muun muassa näistä asioista kerromme seuraavaksi lisää.

Perustietoa rintasyövästä

Kerromme seuraavaksi perusasioita rintasyövästä. Niitä on esimerkiksi taudin ominaisuudet, esiintyvyys, syyt sekä vaikutukset. Yksittäisiä poikkeuksia mahtuu aina joukkoon, mutta suurin osa tapauksista noudattaa samaa linjausta. 

Ominaisuudet

Kuten nimikin sen kertoo, sijaitsee kasvain rinnassa tai rinnoissa. Huonoissa tapauksissa syöpä voi kuitenkin levitä muuallekin kehoon. Etäpesäkkeet voivat levitä esimerkiksi luustoon, maksaan, keuhkoihin, aivoihin sekä ihoon. Syövälle annetaan Suomessa aina TNM-luokitus, joka kertoo kuinka pahasti kasvain on kehossa levinnyt.

Esiintyvyys

Rintasyöpä on yleistynyt Länsimaissa, kuten myös Suomessa runsaasti 1960-luvun jälkeisenä aikana. Tällä hetkellä noin 5000 naisella todetaan rintasyöpä Suomessa joka vuosi, eikä luku ole ainakaan laskemaan päin. Onneksi hoitomuodot kehittyvät, ja potilas yleensä parantuu syövästä kokonaan.

Suomessa rintasyöpä on yleisintä koulutetuilla sekä hyvin toimeentulevilla naisilla. Tätä selittää vähäinen ruumiillinen työ, sekä runsas alkoholin kulutus. Vaikka syöpä voi olla kiinni geeneistä, voi omilla elintavoilla ainakin vähentää riskiä sairastumiseen.

Syyt

Syitä on monia, joista äsken mainitsimme vain muutaman. Moni asia periytyy geeneistä, mutta toisaalta omat elämäntavat voivat nostaa/laskea rintasyövän riskiä. Todistetusti syitä on ainakin seuraavat asiat:

  • Sukupuoli: Lähes aina rintasyöpä todetaan naisilla. Vuosittain vain 25 miehellä todetaan kyseinen sairaus vuosittain.
  • Ikä: Rintasyövän riski nousee huomattavasti 45-vuotiaasta ylöspäin.
  • Ylipaino: Jos painoindeksi on yli 30, kasvaa rintasyövän riski 50% kun vaihdevuodet on ohitettu. 
  • Päihteet: Tupakointi ja alkoholi nostavat syövän riskiä. Jopa 11% rintasyövästä selittyy liiallisella alkoholin käytöllä. 
  • Gynekologiset syyt: Näitä on mm. nuorena alkaneet kuukautiset, myöhäiset vaihdevuodet, synnyttämättömyys, ensisynnytys yli 30-vuotiaana sekä monta muuta asiaa.
  • Geneettiset syyt: Arviolta 5-10% rintasyövästä on geneettisiä. 
  • Muut elintavat: Liikunta ja terveellinen ruokavalio ehkäisee monia sairauksia, kuten myös rintasyöpää.

Muitakin tekijöitä voi olla, mutta siinä on yleisimmät. Joskus syöpä voi tulla, vaikka kaikki olisi viimeisen päälle kunnossa – tulevaisuutta ei voi valitettavasti ennustaa.

Vaikutukset

Rintasyöpä voi olla oireeton, jolloin sen havaitseminen on hankalaa. Kuitenkin 80% todetuista sairauksista huomataan kyhmystä rinnassa. Rinnat, nännit tai imusolmukkeet voivat myös olla turvoksissa, joka herättää aina huolta terveydestä.

Yleensä potilaalla on yleisoireita, kuten väsymystä ja laihtumista. Joskus yli 20 vuotta syövän parantumisen jälkeen tauti on uusiutunut. Odote on kuitenkin hyvä, sillä kuolleisuus on “vain” 10% tietämillä. Toisin sanoen, 90% todennäköisyydellä rintasyövästä paranee suomalaisella hoidolla. Olemme maailman kärkikastia.

Rintasyövän diagnosoiminen

Rintasyöpä yleensä havaitaan kyhmystä rinnassa. Diagnosoinnissa on kuitenkin kolme (3) vaihetta, joista kerromme lisää seuraavaksi.

  • Kliininen tutkimus: Kliininen tutkimus kuuluu Suomessa aina hoitotyöhön. Tässä tapauksessa lääkäri haastattelee potilasta, sekä tutkii rinnat. Rintojen lisäksi lääkäri tarkastaa myös imusolmukkeet, jotka voivat viestiä rintasyövästä.
  • Histologinen tutkimus: Jos rinnoissa on tapahtunut muutoksia, otetaan niistä paksuneulanäyte. Näyte tutkitaan mikroskooppisella tasolla, ja tuloksista tehdään aina virallinen lausunto. Tutkimuksen tekee patologi.
  • Kuvantaminen: Jos rintasyöpää epäillään lääkärin kliinisen tutkimuksen jälkeen, lähetetään potilas mammografiaan, eli röntgenkuvaukseen. Kuten alussa mainitsimme, Suomessa tietty ikäryhmä pääsee ilmaiseksi kuvaukseen ilman oireita. Mahdollinen syöpä on hyvä tarkistaa 2 vuoden välein.

Nämä kolme tutkimusmenetelmää ovat varsin tarkkoja. Diagnoosit ovat harvoin vääriä, suuntaan tai toiseen – ainakin Suomessa.

Rintasyövän hoitaminen

Riippuen tilanteesta, kuuluu rintasyövän hoitoon yleensä samat vaiheet. Kasvaimet tulee ensimmäisenä leikata pois. Jos on mahdollista, ei koko rintaa tarvitse poistaa. Tämä on potilaalle aina se vähiten huono vaihtoehto – aina se ei kuitenkaan ole mahdollista.

Rintasyövän varsinainen hoito tapahtuu lääkkeillä, eli sytostaateilla. Myös hormonaalista lääkehoitoa sekä vasta-aineita voidaan käyttää. Lääkehoito määritellään aina tapauskohtaisesti. Sama hoito ei toimi esimerkiksi raskaana olevalle, erikokoisille kasvaimille ja niin edelleen. Muuttuvia tekijöitä on paljon.

Onneksi Suomi on maailman kärkiluokkaa rintasyövän hoidossa. Tutkimuksien mukaan jopa 91% positiivisen diagnoosin saaneista on elossa vielä viiden (5) vuoden kuluttua. Osa on parantunut kokonaan, joillekin syöpä voi vielä uusiutua. Nykyään sinulla on kuitenkin suurempi todennäköisyys selvitä, kuin menehtyä rintasyövästä.

Suositellut Artikkelit