Tunne rintasi – tiedosta naiseutesi

Nais Rinta

Naisten rinnat ovat seksualisoitu – Miksi näin on edelleenkin?

Naisten rinnat ovat seksualisoitu - Miksi näin on edelleenkin

Tämän artikkelin aiheena on yksinkertaisesti rinnat. Nykymaailmassa naisten rinnat ovat yliseksualisoitu. Ihmettelemme kummasti, miten niin voi olla vielä vuonna 2021? Naisten lisäksi nimittäin myös miehillä on rinnat – aivan jokaisella. Jos nainen on ilman paitaa kaupungilla, kutsutaan poliisit paikalla. Miehet voivat näin tehdä täysin ilman seuraamuksia.

Käsittelemme tässä artikkelissa rintoja objektiivisesti. Ne ovat osa ihmisten kehoa, siinä missä kädet, jalat tai korvat ovat. Jos haluat tietää tärkeitä asioita rinnoista ilman seksuaalista latausta, jatkahan lukemista. 

Perusasioita rinnoista

Rinnat koostuvat kahdesta asiasta, rasvakudoksesta ja maitorauhasesta. Kun murrosiässä estrogeenia alkaa muodostumaan elimistöön, alkavat rinnat kasvamaan. Tämä tapahtuu siis naisilla, ja harvoin miehillä. Naisten rinnat tunnetaan usein myös nimellä “nisät”. 

Osalla iehistä voi olla sairauksia, joiden takia estrogeenitasot ovat normaalia korkeammalla – ja näin ollen rinnat kasvavat. Toinen syy miehillä liialliseen estrogeenin tuotantoon on steroidien käyttäminen, jotka aiheuttavat “gynot”. 

Käymme seuraavaksi lävitse seuraavat asiat rinnoista:

  • Rakenteelliset asiat 
  • Koko ja muoto
  • Rintojen kehittyminen (eri ikäryhmät)

Rakenteelliset asiat

Kuten äsken mainitsimme, rinnat koostuvat rasvakudoksesta ja maitorauhasesta. Nämä yhdessä muodostavat 15-25 pienempää pikkurauhasta. Nämä tunnetaan myös erillisinä lohkoina. Rinnoissa on myös erinäköisiä ja suuruisia nännejä. Niitä ympäröi nännipiha sekä normaalia ihoa. Nännipihassa on jonkin verran “sileää” lihaskudosta, jonka supistumisen takia esimerkiksi kylmällä ilmalla nännit voivat olla koholla.

Koko & muoto

Rintoja on monen kokoisia ja näköisiä. Lähtökohtaisesti kokoon vaikuttaa kaksi asiaa, kehon rasvaprosentti sekä genetiikka. Yleensä isorintaisilla naisilla on korkea estrogeenitaso, mutta ei aina. Riippuen ihmisestä, rinnat ovat harvoin samankokoiset. Kokoeroa on keskimäärin 40 millilitraa. Yleensä vasen rinta on oikeaa suurempi. 

Keskimäärin rinta painaa noin puoli kiloa, ja se on tilavuudeltaan noin 560 millilitraa. Kun naisilla on kuukautiset, rinnan koko voi kasvaa n. 15%. Tämä johtuu nesteen kertymisestä sekä solujen hetkellisestä kasvamisesta. 

Suomessa rintaliivien koko ilmoitetaan luvun ja kirjaimen yhdistelmänä, esimerkiksi “65A”. Numero kuvastaa rintojen alta mitattua ympärysmittaa senttimetreissä. Kirjain kuvastaa puolestaan kuppikokoa, ja A tarkoittaa pientä, D isoa ja niin edelleen. 

Rintojen kehittyminen

Kuten aikaisemmin mainitsimme, naisilla rinnat alkavat kehittymään murrosiässä. Eri maantieteellisillä alueilla ikä vaihtelee 8-13 vuoden välillä. Genetiikka on suuressa osassa, kun puhutaan murrosiästä sekä kehon muutoksista. 

  • Tytöt: Yleensä rinnat alkavat kehittymään murrosiässä. Rintojen suurentuminen on ensimmäisiä merkkejä alkavasta murrosiästä. Rinnan kehityksen vaihe, eli niin sanottu “nuppuvaihe” alkaa suomalaisilla keskimäärin 11 vuoden iässä. Samainen ikä on vertailun vuoksi Amerikassa 9 vuotta, ja afroamerikkalaisilla 8,8 vuotta.
  • Aikuiset naiset: Aikuisilla naisilla ei luontaisesti rinnat kasva, mutta esimerkiksi raskaus sekä e-pillerit voivat sen tehdä. Raskauden aikana rasvakudos kasvaa, ja hormonaalisessa ehkäisymenetelmässä puolestaan estrogeenin tuotanto nousee. Vanhemmalla iällä rinnat voivat alkaa riippua, koska sidekudosta on verrattain vähän. 
  • Pojat ja miehet: Pojilla ja miehillä rinnat kasvavat harvoin, koska heillä ei ole maitorauhasrakkuloita. Nuorilla miehillä rinnat voivat kuitenkin kasvaa hetkellisesti, ja se on ihan normaalia. Tätä ilmiötä kutsutaan termillä gynekomastiaksi. Vanhoilla miehillä rinnat voivat puolestaan kasvaa, koska testosteronin tuotanto vähenee. Samainen ilmiö selittää myös, miksi hormoneiden käyttäminen aiheuttaa “gynot”. 
  • Intersukupuoliset: Intersukupuolinen ihminen tarkoittaa, ettei lapsen sukupuolta voi selvittää esimerkiksi sukupuolielimen tai ulkomuodon avulla. Näillä henkilöillä keho ei vastaa androgeeneihin, ja testosteroni muuttuu estogeeniksi. Tämä voi aiheuttaa rintojen kasvamista.

Yleiset sairaudet

Rinnoissa voi olla useita terveydellisiä ongelmia, kuten missä tahansa muussakin ruumiinosassa. Esimerkiksi imettämisen aikana rinnat voivat tulehtua. Yleensä tulehdus tulee ensin toiseen rintaan, harvoin yhtä aikaa molempiin. Kyseessä ei ole mikään mieluisa ongelma, sillä se voi aiheuttaa flunssan kaltaisia oireita – kuten kuumetta ja väsymystä.

Jos mietitään vakavampia sairauksia, on rintasyöpä yleinen naisilla. Tutkimusten mukaan n.11% suomalaisista naisista tulee joskus sairastumaan rintasyöpään. Vuosittain yli 5000 naisella todetaan kyseinen sairaus Suomessa. Hyvä asia on kuitenkin siinä, että 90% potilaista paranee täysin. Nykyteknologia ja lääkehoito ovat tehokkaita. 

Muuta tärkeää tietoa rinnoista

Nykyaikana rintojen korjausleikkaukset ovat suhteellisen yleisiä. Suomessa rintojen korjausleikkaus voidaan jopa maksaa julkisista verovaroista. Tämä on mahdollista, jos rintojen epäsymmetrisyys aiheuttaa terveysongelmia. Toinen syy voi olla liian suuret rinnat, jotka aiheuttavat usein pahoja selkävaivoja.

Jokainen voi halutessaan suurentaa rintoja, leikkauksella. Yleensä tämä tunnetaan kansan kielellä “silikonirintoina”. Suurennusleikkauksen jokainen joutuu maksamaan itse. Moni suomalainen tekee toimenpiteen Virossa, jossa silikonirinnat saa muutamalla tuhannella eurolla. Riippuen tietysti plastiikkakirurgista sekä rintojen halutusta koosta.

Kuten alussa totesimme, koetaan Länsimaissa rinnat seksuaalisena symbolina. Se on väärin, koska kyseessä on 100% luonnollinen osa ihmiskehoa. Toivottavasti tämän artikkelin jälkeen kaikki osaavat suhtautua asiaan objektiivisesti.  

Suositellut Artikkelit