Tunne rintasi – tiedosta naiseutesi

Nais

Nainen ja naiseus – Olkaa rohkeasti ylpeitä omasta ulkonäöstä!

Nainen ja naiseus - Olkaa rohkeasti ylpeitä omasta ulkonäöstä!

Nainen, naisellisuus ja kauneusihanteet. Siinä on tämän artikkelin aiheet. Nykymaailmassa moni nainen tuntee häpeää ulkomuodostaan. Moni ajattelee, että esimerkiksi rinnat ovat liian pienet, tai kasvot eivät ole kauniit. Oikeasti se ei mene niin. Kauneus on katsojan silmässä, eli maailmassa sanaa “kauneus” ei voida edes määritellä. Se on jokaisen oman pään sisällä.

Kauneusihanteet riippuvat siitä, missä päin maailmaa ollaan. Joissakin kulttuureissa ihannoidaan lihavia naisia, toisissa laihoja. Joissakin maissa kaiken muun edelle menee puhdas ja sileä iho. Suomessa ihanteet ovat pääasiassa median luomia. Puhumme nyt valtamediasta, sekä sosiaalisesta mediasta. Kun päivittäin näkee viehättäviä ihmisiä, tulee itselle helposti paineita – sitä ei saisi kuitenkaan tapahtua.

Naisen biologia

Ennen naiseuteen ja kauneusihanteisiin menemistä, käydään läpi hieman biologiaa. Naisen ruumis eroaa miehestä paljon, ei pelkästään sukuelinten kautta. Naisen keho omaa paljon erilaisia ominaisuuksia verrattuna miehen kehoon. Tässä kohtaa tulee kuitenkin mainita, että yksittäisiä poikkeuksia löytyy aina – esimerkiksi naiset ovat yleensä lyhyitä, mutta joukossa on myös koripalloilijoita.

Naisen biologia eroaa miehen biologiasta muun muassa:

  • Sukukypsällä naisella on kuukautiskierto
  • Naisella on rinnat, jotka erittävät maitoa synnytyksen jälkeen
  • Naiset ovat keskimäärin 161,8 senttimetriä pitkiä
  • Naiset painavat keskimäärin 76,4 kilogrammaa
  • Naisen ääniala on miehen ääntä korkeampi
  • Naisen pakarat ovat ulkonevammat kuin miehillä
  • Naisen luusto on sirompi
  • Ihossa on erilainen tuoksu hormonitoiminnan ansiosta
  • Naisen iho on pehmeämpi ja ohuempi

Siinä nyt muutama naisen biologien ominaisuus. Liian moni ajattelee, että naisilla on vain suuremmat rinnat ja pakarat. Ei se mene niin. Biologiset tekijät ovat niin paljon erilaiset kuin miehillä, alkaen luustosta ja ihon sileydestä. 

Naiseus

Naiseus ja naisena oleminen on muuttunut paljon historian saatossa. Aikoinaan naisen paikka oli keittiössä, kun miehet tekivät töitä. Se on toki edelleenkin mahdollista myös Suomessa, mutta jos nainen niin itse haluaa. Länsimaissa naisella on oikeus valita, millaisen elämän itselleen haluaa. On ihan sallittua tehdä uraa, ja elää sinkkuna. Sitä ei voi kukaan tai mikään instanssi Suomessa kieltää.

Vaikka vuonna 2021 eletään suvaitsevaa aikaa (ainakin Suomessa), herättää naisen euro keskustelua edelleenkin. Palkkavertailun perusteella naisen euro on 0,84€. Käytännössä se tarkoittaa, että miehet tienaavat samoista työtehtävistä naisia enemmän. Onneksi tuo summa on pienentymään päin vuosittain. On kuitenkin totta, että suurin osa johtavista henkilöistä on edelleenkin miehiä – myös meillä täällä kotimaassa. 

Kaikkialla maailmassa tilanne ei ole kuitenkaan näinkään hyvä. Joissakin kulttuureissa, tai pikemminkin uskonnoissa naisen asema on edelleenkin todella huono. Usein kritisoidaan esimerkiksi islaminuskoa, jossa naisesta tehdään toisarvoinen ihminen. Toisaalta, suuremmassa mittakaavassa naisia arvostetaan todella paljon. Jos risteilylaiva uppoaa, otetaan kyytiin naiset, tytöt ja alle 12-vuotiaat pojat. 

Mitä kauneus on?

“Kauneus on katsojan silmässä”, niinhän sitä sanotaan. No, tämä lausahdus on juuri sitä, mitä kauneus oikeasti on. Kukaan ei voi määritellä, kuka on kaunis ja kuka ei. Kauneus tarkoittaa, että joku henkilö miellyttää esteettisesti toista henkilöä. Jokaisella meillä on omat mieltymykset, eikä termiä “kauneus” voi tämän tarkemmin määritellä.

Kuten ästä voimme päätellä, kauneus on aina henkilökohtainen kokemus. Tietyissä kulttuureissa jotkut asiat kuitenkin mielletään yleensä kauneuden ominaispiirteiksi. Suomessa ja Intiassa on täysin erilaiset kauneusihanteet. Käydään tätä asiaa tarkemmin läpi heti seuraavaksi. 

Kauneusihanteet eri kulttuureissa

Kauneusihanteen muuttuvat vuosikymmenten mukaan, ja eri kulttuureissa ihmisten silmää miellyttää erilaiset naiset. Esimerkiksi Afrikan maissa lihava nainen osuu naisihanteeseen, koska näillä alueilla nähdään nälkää. Jos verrataan Suomeen, ei tämä oikeastaan vastaa “yleistä” naisihannetta. Suomessa ja muissa Länsimaissa hoikkia naisia yleensä ihannoidaan. Sekä miehet että naiset toimivat näin.

Aasiassa puolestaan arvostetaan ennen kaikkea puhdasta ja sileää ihoa. Jos mietitään esimerkiksi Intiaa, on siellä vaalea iho kauneusihanne. Kyseisessä maassa käytetään esimerkiksi paljon ihon valkaisutuotteita. Kaikkialla maailmassa ja eri kulttuureissa kauneus nähdään niin eri tavalla. Tähän kun lisätään vielä yksilöt, ei kauneusihannetta voi määritellä yhdellä tai kahdella sanalla – ei edes kolmella.  

Kasvojen kauneus

Kun mietitään kauneutta kokonaisuutena, kasvot korostuvat. Ne ovat yleensä ensimmäinen asia, mihin kiinnitetään huomiota. Usein kauniiseen ihmiseen suhtaudutaan erilaisella tavalla, kun tietyn kulttuurin kriteereillä “rumaan” ihmiseen. Vaikka kauneusihanteet vaihtelevat paljon sijainnin mukaan, kasvojen kauneudelle määritellään yleensä suhteellisen samankaltaiset kriteerit.

Jos mietitään evoluutiopsykologista näkemystä, kasvot viestivät terveydestä, luonteesta sekä genetiikasta. Kun mietitään historiaa ja ns. “vanhaa aikaa”, kauniit ihmiset viestivät positiivisesti suvunjatkamista. Nykyään kumppania harvoin valitaan kasvojen takia, olettamuksena saada jälkikasvua aikaan. Luonne on se, mikä lopulta ratkaisee.

Kasvojen kauneus ei päde vain naisiin. Meillä arvostetaan miehekkäitä kasvonpiirteitä, ja naisilla naisellisia. Kasvojen mallit ovat näissä tapauksessa erilaiset, johtuen genetiikasta sekä hormonaalisesta toiminnasta. Molemmilla sukupuolilla kokonaisvaltaiseen kasvojen kauneuteen liitetään usein myös hymy. Tutkimusten mukaan se lisää viehättävyyttä paljon.

Suositellut Artikkelit